Självkänsla och självtroende - ett omaka par?


Självkänsla och självtroende - ett omaka par?

Av Ylva Vejrich Dieden

Vad menas med självkänsla och hur förhåller den sig till självförtroende?

Lite enkelt brukar vi säga att självkänsla är den känsla man har för sig själv dvs min känsla huruvida jag kan känna att jag är värdefull för mig själv och andra.

Att jag faktiskt duger som jag är. Jag behöver inte förställa mig utan jag kan vara mig själv på gott och ont. Ett inre accepterande för den jag är. Jag behöver inte heller göra massa saker för att imponera på andra eller överprestera på jobbet eller i min vardag.

Det här att känna att man duger som man är låter enkelt men vi vet hur svårt det kan vara. Vi jämför oss med andra och känner att vi själva minsann inte kan det där lika bra eller ser lika bra ut och åker ner i känslan för sig själv. Men måste det vara så? Nej naturligtvis inte!! Man kan istället börja jämföra sig själv med sig själv och den man innerst inne är. Och det är just här som hjälp kan behövas för att få fatt i sitt inre jag. Det är där man hittar sig själv och kan träda fram med den som jag är ämnad att vara. Det kan innebära ett arbete med sig själv och att våga eller att ta mod till sig. I psykoterapi är just detta arbete i fokus.

Självförtroende handlar ju om det förtroende jag har för mig själv att kunna åstadkomma saker. Man tar sig an olika saker och vid ett gott självförtroende vet man att man klarar av dessa saker. Man har kanske tränat och vet vad man själv har för gränser dvs begränsningar också. Jag är trygg med att det jag åstadkommer och det jag gör kan bli bra eller låt oss säga tillräckligt bra ”good enough”

Har jag både ett gott självförtroende och en god självkänsla så kan dessa harmoniera så att mitt inre jag och vad jag kan prestera är i balans. Men om självkänslan är låg är risken stor att jag ”måste bli bra på något” för att känna att jag duger. Då blir presterandet en kompensation för en bräcklig självkänsla.

Det vi vill uppnå är att vårt självförtroende gärna ska kunna bottna i vår självkänsla så t ex att ”ok jag vet att jag kan springa fort och kan pressa mig hårt när det behövs men jag är också ok med att det hela kanske inte går som jag tänkt mig”. ”Jag är fortfarande densamma” - jag är inte bättre eller sämre däremot kan min prestation vara bättre eller sämre men jag är densamma,

Vi vet att vid skör självkänsla finns risk för stressrelaterade problem då vi försöker plussa på den med att jobba och leverera trots trötthet och trots att kanske en välbehövlig vila skulle ha gjort gott. Man lyssnar då bara på rösten som säger att man måste komma igen och jobba hårdare och är då omedveten om att detta är en tankefälla. Ju mer vi anstränger oss desto mer känner vi av att vi inte räcker till då återhämtningen inte finns där. Många tankefällor lurar oss att göra det som inte är bra för vårt mående och ofta när stressen och pressen blivit stor bannar vi oss själva att vi minsann borde ha stoppat oss själva i tid. Så här har vi skapat en ytterligare tanke och känslofälla.

Det kan vara svårt att på egen hand ta sig ur dessa känslor av misslyckanden och det är lätt att hamna i onda cirklar som skapar stress. .Att komma i dialog med sig själv kan vara en väg framåt och tillsammans med någon man har förtroende för kan också vara den väg som man kan ta mod till sig att prova.

För att börja arbeta med sig själv är en process som startar när man börjar ifrågasätta de mönster man sedan länge fastnat i.

Vill du veta mer om mig och mitt erbjudande? Klicka här!

Hitta fler inlägg


.