Vi använder cookies för att samla anonym besöksstatistik.
Sammanställt av Britt-Marie Jemth och Lars Hornborg
Begreppet Mindfulness har blivit allt vanligare de senaste åren. Kanske har du hört talas om de positiva effekter meditation och mindfulness (medveten närvaro i nuet) kan ha på oss. Som terapeutiskt ramverk används mindfulness för stresshantering, smärtbehandling och för att motverka återfall i depression.
De huvudsakliga områdena där mindfulnessterapierna är bevisat verksamma (se nedan) är stress, smärta och depression.
Mindfulness i dess två huvudsakliga västerländska behandlingsformer MBSR (Mindfulness-based Stress Reduction) och MBCT (Mindfulness-based Cognitive Therapy) kombinerar meditation med dels specifika övningar för ökad kroppskännedom (till exempel kroppsscanning, där man känner av olika delar av kroppen och noterar vilka känslor och förnimmelser som kommer upp), dels inslag av KBT (till exempel att utmana olika typer av tankemönster).
Den ursprungliga utbildningen inom MBSR utvecklades av professor Jon Kabat-Zinn på sjuttiotalet vid Center for Mindfulness in Medicine. Centret finns numer på många håll i världen, inklusive i Sverige.
MBCT utvecklades av professor Mark Williams vid Oxford. Så småningom bildades Oxford Mindfulness Centre där professor Williams alltjämt är aktiv.
Jon Kabat-Zinn förde den österländska meditationstraditionen in i västerländsk medicin när han på sjuttiotalet utvecklade MBSR (Mindfulness-based Stress Reduction) som metod för att arbeta med stress och smärta. Med sin bakgrund som forskare inom molekylär biologi blev det naturligt för honom att tillämpa vetenskapliga metoder för att utveckla, mäta och utvärdera effekterna av de nya arbetssätten.
Kabat-Zinn är fortfarande aktiv vid Center for Mindfulness in Medicine och är en uppskattad föreläsare.
Professor Mark Williams vid Oxford utvecklade tillsammans med forskarkollegor på uppdrag av brittiska regeringen en variant av MBSR specifikt med fokus på att minska återfall i depression. Williams & Co byggde vidare på Kabat-Zinns arbete genom att tillföra tekniker från kognitiv beteendeterapi (KBT).
Här nedanför hittar du alla mindfulnessterapeuter på Terapeutonline.se.
Se fler terapeuter med hjälp av de små pilarna längst till höger nedan!