Att leva med sköldkörtelsjukdom


Att leva med sköldkörtelsjukdom

Av Anna Florberger

Samtal kan göra skillnad för dig som har bekräftad diagnos, men även för dig som känner att något inte riktigt stämmer och misstänker sköldkörtelproblematik.

Att leva med sjukdom kan vara besvärligt och även kännas ensamt. Sköldkörtelsjukdom kan få många att känna sig ensamma, ofta är det en kamp i strävan i att få må bra igen.

Ibland kan man känna sig som en börda för andra, för att man inte längre är den man en gång var, den som orkade allt.

Med bristande koncentration, som är ett symptom bland så många andra, kan det upplevas överväldigande då man försöker ta till sig information kring sjukdomen.

Det är en sjukdom som påverkar på cellnivå och hela vårt komplexa hormonsystem.

Alltför ofta misstas de många symptomen för utmattning eller depression. Men med sjukskrivning och försök till återhämtning går det inte vila sig frisk vid obalans i sköldkörteln.

Får man inte adekvat behandling med medicin så leder sjukdomen till allvarliga tillstånd.

Forskning visar idag hur sjukdomen påverkas och förvärras av stress och oro, vilket man lätt hamnar i i vårt samhälle idag.

Forskning visar även hur viktig vår kost och vår livsstil är för att hålla nere inflammation vid hashimotos, den autoimmuna sjukdomen, och för att nå balans och välmående.

Det går inte att bota hashimotos, hypotyreos eller hypertyreos med psykosociala strategier men det kan underlätta att få förståelse, stöd och hjälp i att få grundläggande kunskap, till exempel i vad för mediciner det finns, hur provsvar tolkas och att brister på vitaminer och mineraler är vanligt.

Med egen erfarenhet i hur svårt det kan vara att komma till acceptans, lära sig leva med hashimotos och hypotyreos möter jag idag klienter med denna problematik.

I samtal utforskar vi nyfiket och varsamt bakgrund och orsak.

Vi arbetar med strategier för att minska stress och balansera den mentala hälsan. Vi tittar på sömnmönster, kost och livsstil.

Tillsammans arbetar vi med syfte att nå fram till ett liv i glädje och balans för bästa möjliga mående.

Varmt välkommen att kontakta mig för frågor eller för att boka ett första möte.

Anna-Maria Florberger

.