Vad händer när du bryr dig?


Vad händer när du bryr dig?

Av Lars Hornborg

- Du är den första, jag understryker den första, terapeut jag mött under alla år som hört av sig till mig för att höra vad som hänt efter sessionerna.

För en tid sedan fick jag ett mejl från en klient jag jobbat med veckan innan. Det han skrev gjorde mig både glad och ledsen - glad för att han uppskattade våra samtal, ledsen för att alla de terapeuter han tidigare träffat lämnat honom med en känsla av att de inte brydde sig.

I mitt arbete ingår som en självklarhet att följa upp klientsamtalen någon vecka senare för att fånga upp eventuella frågor och säkerställa att klienten inte hamnat i något oavslutat. Denna uppföljning är något som inpräntades i oss under utbildningen till Resanterapeut, men som förstås inte har något med själva metoden att göra. 

Det handlar om omsorg, om att bry sig, inget annat.

I mejlet fortsatte han så här:

- Jag vill att du verkligen tar till dig berömmet för detta, och hur mycket det betyder för mig som klient att känna att du som terapeut verkligen bryr dig, och hur mycket det ökade mitt förtroende för dig ... Tack än en gång för dagens verkligt givande samtal, jag behövde det.

Värmande ord, och en påminnelse om det bräckliga tillstånd våra klienter ofta befinner sig i inte bara före och under våra samtal utan även efteråt. När samtalet är över och känslorna, insikterna och förändringsbesluten kanske börjar få konkurrens av snurrande tankar fyllda av tvivel, ifrågasättande, självkritik - då är det lätt att känna sig ensam och osäker. 

Ibland är det då, i uppföljningssamtalet, vi som terapeuter kan göra vår viktigaste insats

I uppföljningssamtalet kan vi återföra klienten till det som hände i mötet, hitta tillbaka till det friska igen, förstå att tankarna har en förmåga att bli våra värsta fiender.

Så var det i vårt uppföljningssamtal denna gång. Hans förståelse hade mognat under veckan som gått. Han hade fått syn på hur hans tankar gång på gång slog till med kraft för att hindra honom från att känna och att våga lita på sina upplevelser. 

Han var mer mottaglig för nya alternativ för att komma vidare. 

Det var som att när vi nu hade klientsamtalet bakom oss kunde han släppa prestationsoron och förväntningarna. Tankarna tog ett steg tillbaka och han lyssnade på ett nytt sätt. Det slutade med helt nya beslut om vad han skulle fokusera på den kommande månaden.

Hunden på bilden då, vad har den med saken att göra, kanske du undrar. Inget, och samtidigt en hel del. De flesta hundägare bryr sig om hur deras husdjur mår. När den omsorgen också kan omfatta människor, inte bara familj och vänner utan även klienter, då gör vi ännu bättre skillnad.

.